Tre frågor som kan rädda din semester

Picture

Nu är det dags för semester för många av oss. Det är nu du ska koppla av och verkligen ladda batterierna, bara ta det lugnt och göra roliga saker. Men förmodligen kommer du att göra som de flesta, ta med dig jobbet på ledigheten. Då riskerar du att bli din egen semester-sabotör. Men håll ut, det finns ett knep som kan ta dig ur fällan!
Resesajten expedia.se har kartlagt vad vi gör och hur vi tänker kring semestern. I en undersökning med över 8000 deltagare från 22 länder visade det sig att Sverige är det land där de anställda har svårast att släppa tankarna på jobbet under semestern.

6 av 10 svenskar säger att de behöver allt från några dagar till flera veckor innan de helt kan koppla av från jobbet och bara njuta av semestern. Vissa lyckas inte alls. Vi är till och med sämre än länder som Sydkorea och Indien och har mycket långt till våra grannar Norge och Danmark, där bara 4 av 10 tycker samma sak. Vi har också svårt att låta bli att kolla jobbmail. Drygt 7 av 10 svenskar säger att de ofta eller någon gång kollar jobbmail på semestern.

Enligt en annan undersökning gjord av bemanningsföretaget Manpower anser nära 4 av 10 arbetstagare att det förväntas att man kollar jobbmail på semestern. En fjärdedel anser också att man behöver utföra arbetsuppgifter under ledigheten.

Och som att det inte räckte  – om vi ändå lyckas lägga jobbet åt sidan planerar vi in så mycket aktiviteter att vi blir stressade bara av det: besök hos släkt och vänner, resor, byggprojekt, trädgårdsarbete… Om nu inte det förbaskade vädret förstör alla våra planer.

Så vill du ju inte ha det, eller hur? Och det finns faktiskt en lösning för att du verkligen ska lyckas koppla av på din semester. I teorin är den väldigt enkel men i praktiken kan den vara lite svårare därför att den kräver att du ändrar ditt sätt att tänka. Varsågod, här är den.

Varje gång du kommer på dig själv att tänka ”jag borde nog…” eller ”jag måste nog…” ska du stanna upp och ställa dig tre frågor:

1. Vem har bestämt att jag borde/måste?

2. Vad är det värsta som kan hända om jag låter bli? Och hur hemskt är det, egentligen?

3. Vad kan jag göra istället om jag inte gör det jag måste/borde?

Svaret på den första frågan brukar vara att det faktiskt är du själv som bestämt att du borde eller måste, bara av gammal vana. Svaret på den andra frågan är så gott som alltid att ingenting hemskt kommer att hända. Svaret på den tredje frågan handlar om det viktigaste av allt – vad du egentligen vill göra.

Nu är det semestertider. Det är en bra tid att testa dina ”måsten” och ”borden”. Då, om inte förr, så kanske du ska prioritera ”jag vill…” framför ”jag måste…” eller ”jag borde…”. Ju fler ”jag vill…” och ju färre ”jag måste/borde…” det blir, desto större chans att verkligen må bra.

För du vill väl inte vara din egen semester-sabotör?

Trevlig sommar!

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.