Smaka på de här orden: Misslyckande, misstag, felsteg, tabbe, tavla, groda, blunder, fadäs… Hur känns det? Förmodligen känner du ett visst obehag, något du inte vill vara med om. Här kommer forskning som kanske får dig att tänka om!
Det är bara att erkänna, de flesta av oss tycker att misslyckande och misstag är någonting dåligt. Vad vi då inte tänker på är att de misstag vi gör faktiskt kan hjälpa oss att bli bättre i framtiden – och till och med göra vår hjärna mer effektiv när det kommer till att lära sig nya saker.
Forskare vi University of California, Berkley, har för första gången kunnat visa bilder på att hjärnor utvecklas genom ”trail-and-error”-metoden, dvs att “försöka och misslyckas” och sedan dra korrekta slutsatser av misslyckandena, berättar Psychology Today.
Undersökningen gick i korthet ut på att möss (nu ska du inte sluta läsa bara för att det är möss det handlar om, så olika hjärnor har vi faktiskt inte!) fick leta efter mat som var gömd i någon av fyra olika skålar. Skålarna var preparerade med olika doftämnen – lakrits, kryddnejlika, timjan och frukt – och det krävdes ett antal misslyckade försök innan mössen kunde identifiera vilken skål de skulle leta i för att hitta maten. Men till slut lärde de sig att hitta rätt.
Sedan ändrade forskarna förutsättningarna, de gömde maten i en skål med ett annat doftämne. Mössen gick då först till fel skål men lärde sig efter ett tag att tänka om och listade ut att de skulle leta på ett annat ställe för att nå framgång. Sedan ändrades förutsättningarna igen och igen. Men mössen klarade varje gång uppgiften efter ett antal misslyckanden och letanden i fel skålar.
Och det är nu det intressanta kommer:
När forskarna efter försöken scannade och tog bilder på mössens hjärnor kunde de klart och tydligt se att de delar av hjärnan som styr kritiskt tänkande och problemlösning (jo, även möss har sådana funktioner) hade fått kraftigt ökad förmåga. De jämförde även med en kontrollgrupp av möss, som fått sin mat utan att behöva leta och göra misstag, och där såg man inte några sådana förändringar.
Forskarnas slutsats är att inlärning via ”trail-and-error” kraftigt förbättrar förmågan att lära sig, i alla fall hos möss. Forskarnas vetenskapliga gissning och övertygelse är att detsamma gäller för oss människor. I alla åldrar, såväl i skolan som på jobbet eller på fritiden.
Eller som vi i Nya Ledarskapet brukar uttrycka det:
“Våga spränga mentala barriärer i dina visioner, drömmar och tankar. Våga arbeta med inspirerande mål. Våga sedan handla med både känsla och intellekt – då är du i sanning oslagbar”.
Och om du skulle misslyckas? Tja, då är det bara att gå på det igen. Kan möss så kan väl människor…