Hur bra är du på att fatta svåra beslut? Riktigt svåra, där ditt beslut kommer att påverka andra människors liv? Här kommer lite experthjälp i form av ett antal frågor du kan ställa dig själv.
Du fattar massor av beslut varje dag. De flesta är små och även om du efteråt tycker att du fattat fel beslut är det inte hela världen (typ: usch vilken dålig film, varför valde jag den?). Men då och då ställs du inför beslut som kan få stora konsekvenser, för dig själv men även för andra i din omgivning. Och det kan hända både i ditt arbete och i ditt privata liv:
• Ska vi verkligen fortsätta satsa pengar på projekt A (som verkar lovande men går med förlust) eller ska vi dra oss ur medan tid är (och medarbetare måste sluta)?
• Ska jag nappa på ett lockande erbjudandet från konkurrenten (högre lön men då måste hela familjen flytta) eller ska jag bli kvar på mitt jobb (som jag faktiskt trivs rätt bra med)?
• Ska vi slå till på drömhuset (chansen kommer aldrig tillbaka) trots att det innebär två timmar mer restid till och från våra jobb (kommer det att funka att lämna och hämta barnen på dagis)?
Svåra frågor, eller hur? Problemet i ovanstående exempel är att det inte räcker med att vara analytisk och bara se till de fakta som finns. Det handlar i lika hög grad att ta reda på vad du känner för de olika alternativen. Samt, inte minst, att ta hänsyn till att det är fler än dig som får ta konsekvenserna av ditt beslut.
Psykologen Joseph L Badaraccos, författare till flera böcker om ledarskap och ansvarsfullt beslutsfattande, gav i en intervju med Washington Post nyligen sin syn på hur man ska tänka när man står inför svåra beslut. Badaraccos talar i intervjun ur ett vd/chefs-perspektiv men hans råd kan nog användas även i andra situationer där de tuffa besluten har stor påverkan på andra människor.
Här är Badaraccos fem frågor du ska ställa till dig själv – och besvara – som kan hjälpa dig att fatta svåra beslut:
1. Vilka konsekvenser kan du se att ditt beslut kommer att få, både för dig själv och för andra? Skriv upp både fördelar och nackdelar med de val du har. Vad verkar överväga, de positiva eller de negativa?
2. Vilka skyldigheter har du när du fattar ditt beslut? Om ditt beslut kommer att få betydelse för andra människor (medarbetare, chefer, kunder, familj, vänner…) – vilket är då ditt ansvar gentemot dessa?
3. Har ditt beslut chans att fungerar rent praktiskt? Vi lever i en värld med snabba förändringar och därför stor osäkerhet om vad som kommer att vara genomförbart även i en nära framtid. Kommer ditt beslut att fungera även om flera förutsättningarna förändras?
4. Stämmer ditt beslut med ditt företags värdegrund? De flesta företag har både skrivna och oskrivna regler för hur medarbetarna ska uppträda, både inåt och utåt. Hur stämmer beslutet med den kultur som finns på ditt företag? Och om ditt beslut är rent privat, stämmer det med dina egna värderingar?
Kommer du så här långt har du skaffat dig en väldigt bra uppfattning om vad du tycker om det beslut du ska ta. Men det återstår en fråga, den kanske viktigaste av alla:
5. Kommer du att kunna leva med ditt beslut? Om du får kritik för beslutet, känner du att du kan försvara det? Kan du sova gott på natten även om ”hela havet stormar” när ditt beslut blir känt?
Blir du ändå inte klokare hur du ska göra? Skjut upp beslutet – ta en paus, gör något annat, sov på saken… Svåra beslut kan gott få ta lite tid.