Att glömma gör dig smartare – och förbättrar ditt minne…

Kommer du ihåg vad du gjorde idag för exakt ett år sedan? Troligtvis inte, och det ska du nog vara glad för. Din förmåga att glömma gör dig faktiskt smartare, visar forskning…
 
Du har säkert varit med om det många gånger – att du plötsligt inser att du totalt glömt bort ett möte du lovat delta i, en uppgift som du skulle varit klar med till en viss dag, ett namn på någon du just mött eller något annat. Anledningen kan givetvis vara att du inte lyssnade speciellt bra när du tog emot informationen. Men det kan även finnas en helt annan förklaring.
 
Sedan länge har man trott att vi glömmer information därför att hjärnan misslyckas med att lagra den eller plocka fram den när den behövs. Att glömma har därför betraktats som att det skulle vara något fel på vårt minne.
 
Men forskare vid University of Toronto, Kanada, presenterade för några månader sedan en rapport som ger en annan bild av vår glömska. Hjärnan lägger inte bara en massa energi på att lagra information i vårt minne, den ägnar sig dessutom aktivt åt att glömma. Vår hjärna verkar helt enkelt ha ett parallellt system – ett “anti-minne” – som har till uppgift att radera sådant den tror att vi inte har nytta av.
 
– Vårt minnes huvuduppgift är att optimera möjligheterna för oss att fatta bra beslut. Därför är det viktigt för hjärnan att glömma ovidkommande information och istället fokusera på saker som hjälper oss att fatta besluten, säger Blake Richards, en av författarna till studien, till University of Torontos hemsida.
 
Varför använder då vår hjärna så mycket energi till att komma ihåg saker, samtidigt som den jobbar lika hårt för att glömma? Det finns åtminstone två anledningar. enligt Blake Richards.
 
• Vår värld förändras ständigt och du måste göra dig av med gammal information för att kunna ta in ny. Annars står du där med motsägelsefulla kunskaper och då blir det svårt att fatta beslut.
 
• Du bombarderas dagligen av en stor mängd information och måste göra ett urval för att ha en rimlig chans att fatta ett beslut. Man kan kalla detta för att du gör generaliseringar i hopp om att du sorterar bort det oviktiga och koncentrerar dig på det viktiga.
 
Eller som Blake Richards uttrycker det:
 
– Själva poängen med att du har ett minne är inte att du ska komma ihåg så mycket som möjligt. Poängen är istället att ditt minne ska göra dig till en intelligent person som kan fatta bra beslut och då är det viktigt att du klarar av att glömma en hel del information.
 
Vilket kanske kan kännas trösterikt om du inte kommer ihåg vilka som vann VM i fotboll 2002 eller vem som fick Nobelpriset i litteratur 1935. Eller för den delen också om det händer att du glömmer ett möte, en uppgift eller ett namn. Du har verkligen inte ett dåligt minne utan istället ett bra ”anti-minne” som talar om för dig att du har mycket viktigare saker att tänka på…
 
PS1. Vill du verkligen komma ihåg något, tänk på det så ofta som möjligt. Repetition är kunskapens moder, både enligt det gamla ordspråket och modern minnesforskning.
 
PS2. Brasilien vann VM 2002. Nobelpriset i litteratur delades inte ut 1935 därför att det i Nobelstiftelsens stadgar står att om inget litterärt verk är av den betydelse som anges i Alfred Nobels testamente så ska prissumman reserveras till följande år. Eller så glömde de helt enkelt bort priset… nej, där går nog gränsen för vad ”anti-minnet” kan ställa till med.

 

PS3. Här kommer en kort video om hur minnet fungerar och hur du kan förbättra det.

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.