Hur nöjd är du med ditt jobb? Här är åtta faktorer som, enligt forskningen, påverkar dig väldigt mycket hur du tycker om ditt jobb.
PsyBlog, en websida som specialiserat sig på hur vi människor tänker och fungerar, har listat ett antal anledningar till att du är nöjd eller missnöjd med ditt jobb. Det kan handla om allt från vad du tjänar och vilket stöd du har från övriga organisationen till om du upplever onödigt krångel på din arbetsplats. Eftersom du förmodligen tillbringar en stor del av dit vakna liv på ditt arbete påverkar din trivsel på jobbet också din livskvalitet i stort.
Här är topplistan för bra & dåliga saker på din arbetsplats (beroende på hur mycket eller lite du känner igen dig):
1. Hur mycket ”dagligt krångel” har du? Det här är faktiskt den viktigaste anledningen till anställdas otrivsel. Dagligt krångel kan vara allt från lite större saker som att du har alldelses för mycket administration, chefen sällan går att få tag på till mindre saker som att att inspasseringskortet inte alltid fungerar eller det är för varmt/kallt där du jobbar. Eller nåt annat. De där sakerna du går och retar dig på varje dag och som ofta får dig att bli lite irriterad.
2. Vad tycker du om din lön? Oavsett vad du jobbar med, vill du med stor sannolikhet ha en rättvis lön, eller kanske helst lite bättre… Om någon, som gör samma jobb, tjänar mer än dig blir du förmodligen missnöjd. Men du kan också vara missnöjd om du tycker att du tjänar för lite, oavsett om det finns någon att jämföra sig med.
3. Känner du att du bidrar? Känslan av att vara delaktig och en viktig kugge på din arbetsplats är betydelsefullt för hur du trivs. Om du får uppskattning regelbundet kommer du inte bara att göra ett bättre jobb, du kommer dessutom att gilla ditt jobb mer. Vilket för oss över till nästa punkt…
4. Får du tillräckligt med feed-back? En av de värsta sakerna som kan hända är att du aldrig får höra om du gör ett bra eller dåligt jobb. Oavsett var du befinner dig i karriären behöver du få veta vad chefer och arbetskollegor tycker. Hur skulle du annars kunna förändra eller förbättra dig? Även om kritik kan kännas svårt att ta, är den en ovärderligt källa till utveckling.
5. Är ditt jobb omväxlande och utmanande? Man skulle tro att om jobbet känns lätt så är det också rätt. Inget kan vara mer fel, du behöver både omväxling och utmaning, annars blir du snart uttråkad. Men det ska vara lagom utmaningar för att du ska trivas, blir det alltför svårt finns det risk för att du ger upp
6. Hur mycket bestämmer du själv över ditt jobb? Oavsett vad du jobbar med ska du utföra vissa arbetsuppgifter. Grundregeln är att ju mer du själv får bestämma hur du gör dessa uppgifter, desto mer tillfredsställelse känner du. Forskning har visat att ju mer styrd du blir, desto sämre känner du dig.
7. Känner du stöd från ditt företag, din organisation? Hur behandlar din chef dig? Dina medarbetare? Kollegor? Känner du att du har stöd från hela din organisation så kommer du med stor sannolikhet att trivas bra på ditt jobb.
8. Tvingas du ofta ta med dig jobbet hem? Eller omvänt – följer dina personliga problem med dig till jobbet? Om du känner att du inte hinner med är det lätt hänt att du sitter på kvällar eller helger och försöker hinna ikapp. Och lika lätt (eller kanske ännu lättare) är att privata problem får följa med till jobbet så att du blir splittrad och ofokuserad. Oavsett vilket, är det en stor källa till otrivsel och ibland rentav till sjukdom.
Har du läst så här långt är du förmodligen mycket intresserad av ämnet. Då ska du få ett par avslutande frågor som kanske också intresserar dig:
Vad kan du själv göra för att trivas ännu bättre på ditt jobb? Eller, om du är chef, hur kan du se till att din personal trivs bättre?