Fikapausen – en svensk ledarkompetens på export!

Brukar du ta en fika med dina arbetskamrater? Grattis – du ökar inte bara din kreativitet och din sociala kompetens, du ägnar dig dessutom åt något väldigt svenskt som nu börjar få internationell spridning…

Du kanske såg det senaste (3 december) avsnittet av tv-programmet Allt för Sverige. Där förklarade programledaren Anders Lundin för amerikanerna att fika är en mycket viktig tradition för oss svenskar, såväl bland vänner som på arbetsplatser. Och har du tittat på SvT nyheter senaste dagarna vet du att de i sin valbevakning planerar att åka land och rike runt nästa år och fika med människor för att få veta vad de tycker.

Den svenska fikapausen är nämligen mycket mer än bara en stunds avkoppling, visar forskning. Att fika tillsammans med sina arbetskamrater är faktiskt rena dundermedlet för att utveckla social kompetens, kreativitet och för att få veta vad som egentligen händer på jobbet.

Viveka Adelswärd, professor i kommunikation vid Linköpings Universitet, sammanfattar fikapausens betydelse så här i en intervju med universitetet hemsida för några år sedan:

– Under fikapausen bryts hierarkierna och man fikar tillsammans oavsett makt och ställning. De ger en paus i jobbet och både medarbetare och arbetsgivare får mycket tillbaka. Under fikat talar vi ofta om arbetet och får veta vad som är på gång i organisationen. Vi sonderar varandra och släpper fram lite av privatlivet.

Fikapausen gör oss också mer kreativ, enligt Viveka Adelswärd:

– Vi hinner blåsa ut hjärnan, vi kan fylla på med inspiration från andra och får tillfälle att pröva tankegångar och idéer.

Och nu börjar den svenska fikakulturen även att sprida sig på allvar ut i världen. I fjol uppmärksammade engelska BBC svenskarnas kärlek till att fika och frågade sig ”Är det här hemligheten bakom den svenska succén?” och konstaterade att ”På många arbetsplatser är det obligatoriskt att vid en viss tidpunkt sätta sig ner och fika. På riktigt.” BBC berättade också att möbeljätten IKEA anser att ”det är vid fikapauserna som några av de bästa idéerna och besluten kommer”.

I USA utkom i höstas boken ”Fika That”, skriven av Emile och Åsa Odbäck, där de sjunger fikastundens magiska kraft för lycka och välgång i livet. Några tv-kanaler i USA och Kanada har uppmärksammat boken och i dagarna har den hittat ända till Psychology Today, en ansedd amerikansk vetenskapstidning och internetsajt.

Under rubriken ”Managing Three Work Groups – Does Your Company Fika?” konstaterar ledarutvecklarna Larry Stybel och Maryanne Peabody att det numera finns tre olika typer av arbetsgrupper på ett företag: team, work group och – fika!

Fika? Vår svenska fikapaus har alltså upphöjts till en sorts möteskultur ”over there”. I USA dricker man självklart också kaffe på arbetsplatserna, men oftast tar man sin kopp och fortsätter jobba ensam, enligt Stybel och Peabody. Det svenska fikat är en helt annan sak ”där man samlas och småpratar på ett avslappnat sätt med en kaffe och kanske något att äta”, förklarar författarna, och ställer upp några regler för hur ett fungerande fika ska se ut på en arbetsplats:

• Huvudanledning för fikat är att utveckla kamratskap mellan arbetskollegor.
• Det får inte finnas någon agenda, alla får prata om vad de vill, jobb eller personliga saker.
• Det ska finnas en regelbundenhet, dvs ungefär samma tid varje dag.
• Det får inte finnans någon begränsning i antalet deltagare, det kan vara få eller många.
• Självklart ska det finnas kaffe (eller annan dryck) samt något att äta, t.ex. kakor eller bullar.
• Har du med dig eget fikabröd delar du med dig till andra.
• Prata helst med någon du inte träffar så ofta.
• Mobiltelefoner är givetvis avstängda.

”Svenskarna lyckas förena fika med krävande arbete genom att begränsa fikat till 15 minuter”, konstaterar Stybel och Peabody, och ger följande råd till amerikanska ledare och chefer: ”Har ni inte regelbunden fika, fundera på att införa detta som ett sätt att förbättra kommunikationen på era arbetsplatser”.

Tja, vad säger du? Det är kanske hög tid att utnämna fika till en viktig ledarkompetens hos våra chefer?

Oj, är klockan så mycket! Dags att ta en fika…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.