Så lyckas du med nyårslöftet – och alla andra mål

Picture

Nytt år, nya föresatser. Vare sig du har avgivit ett nyårslöfte eller helt nyktert har bestämt dig för att genomföra det där du länge gått och tänkt på finns det många fällor att fastna i på vägen. Så här undviker du dem.
När Sifo för ett år sedan gjorde en undersökning av våra nyårslöften visade det sig att äta hälsosammare låg i topp, tätt följt av börja träna och stressa mindre. På topplistan fanns också läsa fler böcker, umgås mer med familj och vänner, skaffa nytt jobb och få ordning på ekonomin.

Det låter som rätt viktiga, och i vissa fall nästan livsavgörande, saker. Ändå är det få som lyckas. Flera olika undersökningar säger att det bara är ungefär en på tio som klarar av det de lovat. Vad kan det bero på? Och vad kan vi göra åt det?

Problemet verkar inte vara att man inte inser att det krävs jobb och handling för att lyckas med de mål man sätter upp. De flesta förstår att om man ska förändra sig, t.ex. skaffa ett nytt jobb eller få bättre kondition så krävs det arbete. Ofta hårt arbete. Och i början är vi också motiverade att lägga ner detta arbete. Men efter ett antal veckor så tappar vi sugen, har inte tid, orkar inte, blir skadade, händer något oförutsett… eller något annat vi kan skylla på. Och vi är tillbaka på ruta ett.

Oftast beror detta på – dåliga förberedelser! Vi har helt enkelt varit för snabba att sätta igång, utan att ha gjort vår läxa ordentligt. Här är åtta viktiga punkterna att tänka på INNAN du sätter igång:

1. Formulera ditt mål tydligt. Om du lovat dig själv att börja träna, fråga dig varför – för att gå ner i vikt, för att få bättre kondition, för att få snyggare kropp, för att må bättre…? Var tydlig med vad det är du vill uppnå, då blir det lättare att vara motiverad när det börjar ta emot (för det gör det).

2. Gör ditt mål mätbart. Om du inte kan mäta ditt mål, hur ska du då veta när du har uppnått det? Att ”gå ner i vikt” är inget bra formulerat mål – hur många kilo ska du gå ner? Att “börja spara” är ingen lyckad formulering – hur mycket pengar ska du spara?

3. Tidsbestäm ditt mål och sätt delmål. Sätt en rimlig gräns för när du ska ha uppnått ditt mål, sätt också delmål för första månaden, andra månaden etc. På så sätt kan du lätt se om du är på rätt väg. Om ditt mål är att ha ett nytt jobb senast i september, vad behöver du då göra i februari (uppdatera ditt cv, kanske?), mars (läsa jobbannonser?), april (komma på jobbintervjuer?)… Inse att ett-steg-i-taget alltid leder framåt och ofta dit du vill.

4. Prioritera målet. Den vanligaste (bort)förklaringen till varför man misslyckas är att ”jag insåg att jag inte hade tid”. Tänk så här i stället: Alla människor har 24 timmar på ett dygn, det som skiljer oss åt är vad vi väljer att göra av dessa timmar. Du bestämmer alltså själv om du vill lägga ner den tid som krävs för att nå ditt mål (du kanske kommer fram till att du vill göra något annat av den tid du har men det är en helt annan sak). Om ditt mål verkligen är viktigt för dig så har du tid – du kanske bara måste plocka bort något annat ur ditt liv. Planera in ditt mål och allt det innebär att du ska göra i din agenda.

5. Skriv ner alla hinder du kan komma på – och möjliga lösningar. Är ditt mål att jogga tre gånger i veckan så att du efter åtta månader kan springa en mil på under en timma kan dina hinder och lösningar se ut så här: Dåligt väder – jag skaffar bättre träningskläder. För trött – jag blir piggare när jag väl kommer ut och sover sedan bättre. Det är ett program jag vill se på tv – se det en annan gång eller inte alls. Har inte tid – se punkt 4… Det finns alltid löningar om du verkligen vill uppnå ditt mål.

6. Bestäm dig för att ha tålamod. Det finns ingen utveckling som följer en linjär kurva där varje dag innebär nya framsteg. I stället sker utveckling oftast i skov – ibland händer det mycket, ibland inget alls och några gånger går det till och med bakåt. Ta motgångarna med jämnmod (de hör till) och kom ihåg – varaktig förändring tar tid.

7. Sluta tänk ”allt eller inget”. Om det verkligen kör ihop sig och du inte kan träna en hel timma, kör då en halv timma istället. Om du inte lyckas spara de där 1000 kronorna den här månaden kanske du kan spara 500, eller i alla fall en hundring. Att göra något är alltid bättre än att göra ingenting alls.

8. Och viktigast av allt – omdefiniera din inställning till ordet misslyckas. För att lyckas krävs det så gott som alltid att man först misslyckas ett antal gånger. Men om du inte ger upp utan istället lär dig av dina misslyckanden kommer du förr eller senare att gå i land med ditt mål.

Om du gör ovanstående läxa ordentligt innan du sätter igång mångdubblar du dina chanser att nå ditt mål. Sen återstår det förstås en hel del hårt arbete för att du ska infria ditt nyårslöfte.

Men å andra sidan har det ju bara gått två veckor av det nya året. Det finns alltså massor av tid kvar att förverkliga dina mål…

Gott Nytt 2016!

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.