Träningsprogram för dig som vill bli modigare på ditt jobb

Picture

Om du har läst jobbannonser de senaste åren har du kanske redan märkt dem. Formuleringar som vi söker modig marknadschef…, …och du är modig och beslutsam i svåra frågor, …du är orädd inför nya utmaningar, …du är modig och utmanar dig själv.
Honnörsordet för 2010-talets ledare och chefer verkar vara – just det – modig.

Det går trender i allt, så även vilka egenskaper som anses viktiga för en bra chef och ledare. På 1990-talet var det den delegerande chefen som gällde, i början av 2000-talet hyllades tydlighet som den främsta egenskapen. Av dagens ledare krävs det alltså mod.

Eftersom många företag blir plattare och mer styrda av sin värderingar krävs det att både chefer och medarbetare blir mer självgående och tar egna initiativ. För att klara detta behövs det mod – att anta utmaningar, att fatta snabba beslut, att våga säga sin mening… Samtidigt verkar det som att mod är en bristvara i dagens arbetsliv.

Om nu mod är så viktigt och det dessutom är en bristvara hos våra ledare inställer sig genast frågan: går det att träna upp sitt mod? Ja, enligt psykologen och författaren Michelle McQuaid. Hon har medverkat i tidningar som Forbes, Wall Street Journal och Psychology Today och har också skrivit flera böcker i ämnet.

Mod är ingenting vi föds med utan en av många ledaregenskaper vi kan träna upp. Precis som att vi går på gym för att få lite starkare muskler så kan vi vi också träna oss i att bli modigare, enligt Michelle McQuaid.

– Ju fler gånger vi vågar vara modiga, desto modigare blir vi, säger Michelle McQuaid till Psychology Today.

Hur ser då ett träningsprogram i mod ut? Här är Michelle McQuaids förslag:

Ändra din attityd till ordet risk. Vi har lätt att övervärdera riskerna för att något ska gå fel och undervärdera vår egen förmåga att faktiskt klara av saker. Om du t. ex. är missnöjd med något på jobbet är det därför lättare att inte göra något (du tar till synes ingen risk) än att föreslå förändringar (och ta en risk). Att agera är att ta en risk, det kanske inte blir som du vill. Men vad vi sällan tänker på är att motsatsen – passivitet – inte bara innebär en risk för att det inte blir som du vill, det är så gott som hundraprocentigt säkert! Varför då inte ta en risk som kan ge dig någonting gott tillbaka?Ge andras åsikter mindre betydelse. Ingen tycker om att bli kritiserad, underkänd eller förkastad för det vi gör. Vi är sociala varelser och de flesta gillar att vara omtyckta. Men om vad vi säger och hur vi agerar alltför ofta styrs av vad andra människor tycker gör vi oss själva i det närmaste maktlösa. Hur ska du någonsin uppnå det just du vill om allt bygger på andra människors åsikter?

Lyssna inte så mycket på ”din inre kritiker”. Vi har alla en inre röst som ofta envisas med att tala om för oss ”att vi inte duger”, ”att vi nog gör fel”, ”att det inte kommer att fungera”. Det är din rädsla som talar till dig och vill få dig att låta bli att ens försöka. Det är givetvis svårt att stoppa den inre rösten – men du har i alla fall möjlighet att inte göra som den säger. När du vill göra något och din inre röst talar om för dig att du kommer att misslyckas, säg då till den att ”jag hör vad du säger men jag kommer ändå att försöka”. Det är ok att känna rädsla – men låt den inte styra dig!

Se misslyckanden som vägen till framgång. Tänk på misslyckanden som något nödvändigt för att nå framgång. Alla mänskliga framsteg bygger på misslyckanden – när du var ett litet barn och skulle lära dig att gå misslyckades du förmodligen massor av gånger. Men du gav inte upp. Thomas Edison, glödlampans uppfinnare, sägs ha försökt över 2000 gånger innan han fick den att fungera. Vad hade hänt om han gett upp efter 1500 försök…? I stället för att ge upp och klanka ner på dig själv, tänk ”vad kan jag lära mig, vad kan jag göra annorlunda näst gång”.

Ta reda på vad som driver just dig. Det kanske låter lite högtravande, men vad har du för vision för ditt jobb? Vad är det (förutom lönen) som får dig att åka till jobbet varje dag? Vad är det som verkligen får dig att tända till, vad inspirerar dig? När du hittat ditt ”högre syfte” har du också lättare att motivera dig att ta risker.

Men du måste gå från ord till handling för att något ska hända. Nästa gång du vill men inte vågar säga något på ett möte eller när du tror att du har lösningen på ett problem men tvekar att föra fram det – bara gör det och se vad som händer.

Känns det skrämmande? Tänk då på att mod är att vara rädd men övervinna rädslan för att göra det som ska göras. Ett personligt beslut att följa sin övertygelse. Och det vill du väl göra?

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.